Pekka Anttisen omaelämänkerta on saanut lopullisen muotonsa Elämää ja Urheilua – Heinäpäästä Helsinkiin teoksen kolmannen painoksen myötä. Uuden painoksen myötä kirjan kansiin on saatu täydennettyä Anttisen elämän tarina myös tämän vuosikymmenen osalta päättyen väistymiseen Botnian puheenjohtajan paikalta jättäen hyvinvoivan mestariseuran uusien vetäjien käsiin.
Anttinen aloitti uuden painoksen kirjoittamisen viime kevättalvella. Anttisella oli jo valmiina parin liuskan verran muistiinpanoja vuodesta 2010 lähtien. Kolmannen painoksen voi jakaa karkeasti kahteen osaan, mihin uudet sivut painottuvat. Ensin käsitellään Botnian nousu vahvan juniorityön kautta takaisin huipulle pääsarjatasolla. Toinen selvästi erottuva osio on henkilökohtaisempi Anttisen ja tämän kolmen ystävän matka Uljanovskiin jääpallon MM-kisoihin.
– 2008 on ilmestynyt ensimmäinen painos ja 2009 toinen. Nyt oli sen verran kulunut aikaa ja niin paljon tapahtunut, että pakko se oli kirjoittaa kolmaskin painos. Muuten olisi kirja jäänyt vähän puutteelliseksi, Anttinen pohtii.
Uuden painoksen lisäsivujen myötä kirja kasvoi 183 sivuiseksi. Anttinen itse arvioi kirjan olevan 20 prosenttia henkilökohtaista asiaa ja 80 prosenttia urheilua. Anttinen onkin lähtenyt peilaamaan ajan kuvaa sekä omaa elämäänsä urheilun kautta. Kirjan nimeä mukaillen alkuosa ja lapsuusaika on hieman enemmän elämää ja aikuisuutta käsittelevä loppuosa urheilua.
OPS:n edustusjoukkue vuodelta 1953. Takana vasemmalta Seppo Alatalo, Heikki "Henttu" Ollikainen, Teuvo "Teppa" Teivainen, Erikki "Eppe" Hedman, Pauli "Patsa" Heiskanen, Veikko "Vetsa" Allinen, Veikko Sohlo (valmentaja).
Edessä vasemmalta Alpo Aho, Juhani "Kirre" Turpeenniemi, Pentti "Pena" Veromaa, Reino "Timppe" Arvola (C) ja Veijo Sohlo.
Kirjan alussa käsitellään toki paljon myös urheilua ja se toimiikin erinomaisena ajan kuvauksena 50- ja 60- lukujen Suomesta ja urheilukulttuurista. Kirja antaa myös kattavan kuvan Botnian perustamisesta ja sen eri vaiheista läpi vuosikymmenien.
– Seura on minulle vähän kuin oma lapsi, Anttinen myöntää.
– Perustamisen jälkeen oli hyvä, ettei liian aikaisin noustu SM-sarjaan. Pitää olla jotakin pohjaa siinä, että voidaan rakentaa jotain pysyvää. Onhan se nyt sitten kauan kestänyt, että eikä se enää minun panoksesta ole kiinni. Nyt junioritoiminta ja kaikki muukin on niin vahvalla pohjalla, että vastuullisen seuran pyörittämisen voi jättää luottavaisin mielin muille, Anttinen jatkaa.
Anttinen myös samalla painottaa, ettei hänestä Botnia tule eroon pääsemään. Anttinen jatkaa kunniapuheenjohtajana ja lupaa olla auttamassa seuraa parhaansa mukaan myös tulevaisuudessa.
Akateemisen jääpallomestaruuden vuonna 1966 voittanut PPO:n joukkue. Takana vasemmalta Ilkka Kemppainen, Martti Raikamo, Lauri Vesala, Jukka Pietilä, Antero Pesonen, Raimo Okkonen, Tapio Suomela, Ismo Piirainen.
Edessä vasemmalta Kari Sihtola, Kimmo Palmas, Pekka Anttinen, Seppo Kovala ja Lauri Larivaara. Kuvasta puuttuu Pekka Lappalainen.
Anttisen ura tietokirjailijana alkoi jo vuonna 1997, jolloin Anttinen kirjoitti Risto Uimosen kanssa Vuosisata suomalaista jääpalloilua -historiikin. Ensimmäinen puhtaasti Anttisen kirjoittama kirja ilmestyi vuonna 2006 käsitellen oululaisen jääpallon historiaa.
Anttinen sai inspiraation lukiessaan Suomen urheilumuseossa kirjoituksen oululaisen jääpallon historiasta ja kirjoitti vielä samana päivänä pari sivua tulevasta kirjasta, ennen lähtöä Ruotsiin jääpallofinaalia katsomaan. Anttisen mukaan silloin tuli heti sellainen tunne, että tämä on todellakin minun juttuni.
– Yleensä sanotaan, että se alku on vaikein. Itse en muista, että aloittaminen olisi ollut milloinkaan missään näissä kirjoissa erityisen vaikeaa minulle.Itsellä jos yöllä heräsi jostain syystä niin tietoisesti mietti välillä sitä juttua ja mitä voisi seuraavaksi tuoda siihen lisää, oli kirja mikä tahansa. Olen vakuuttunut siitä, että aivot yölllä tekee sitä tiedostamatonta prosessia ja jutut putkahtaa sieltä, Anttinen sanoo.
Kirjan sivuilla maininnan saavat myös useat yhteiskunnalliset ja urheilussa meritoituneet vaikuttajat Jari Litmasesta Urho Kekkoseen, jotka Anttinen on pitkällä urallaan urheilun parissa tavannut. Näiden tapaamisten kuvaamisessakaan Anttinen ei kuitenkaan nosta itseään jalustalle.
– En halunnut kirjoittaa tätä minämuodossa, vaikka yksi kustannustoimittaja sitä suosittelikin. Halusin tarkastella omaa elämää hieman sivusta niin objektiivisesti kuin mahdollista, Anttinen sanoo.
– Joka kerta on käynyt näissä kirjoissa, tämän ollessa yhteensä kahdeksas, että kun olen itse nähnyt sen tekstin ja kuvat niin aina se on yllättänyt, että olenko tosissaan itse tämän kirjoittanut. Se on palkitsevaa itselle, kun se on niin iso ponnistus, Anttinen jatkaa.
Botnian ensimmäinen edustusjoukkue vuodelta 1970. Takana vasemmalta Taisto Isonen, Martti Raikamo, Esa Hurtig, Tero Rancken, Jouko Kiistala, Göran Haldin, Alpo Parhi, Martti-Jukka Hautamäki, Heikki Nousiainen.
Edessä vasemmalta Reijo Saastamoinen, Raimo Vaisto, Pekka Anttinen, Pekka Moilanen ja Ilkka Kemppainen.
Anttisen mukaan nyt ilmestyneessä elämänkerrassa on kaikki kerrottu, mitä mies aikoo kertoa. Tulevaisuudessa kirjan aiheina siintää lähinnä Botnia, seuran täyttäessä vuonna 2019 50-vuotta.
– Mieluummin keskityn Botnia 50-vuotta historiikkiin. 2009 ilmestynyt Botnia 40-vuotta on siinä jo pohjana. Tietenkin on vaikea sanoa ei koskaan, mutta tällä hetkellä se ei tunnu todennäköiseltä, Anttinen sanoo.
–Ei oikeastaan ole enää jäljellä mitään sellaista aihetta mihin tarttua, kun OPS:n historiikkikin ilmestyi vuonna 2014. Tavallaan nyt olen kirjoittanut kaikista oululaisseuroista. 2006 oli oululaisen jääpallon historiikki, seuraavana vuonna oli Helsingin ja sitä seuraavana oli Viipurin jääpallon historiikki, Anttinen päättää.
Kirjoja voi tilata Pekka Anttiselta. Puh. 040 751 9655, tai sähköpostitse pekkat.anttinen@gmail.com.
Botnia kevään 2016 Suomen Mestari.