Historia 1977 – 2007

Bewe Sport – kaukalopallon edelläkävijä jo kolme vuosikymmentä

30 vuoden ikään ehtinyt Bewe Sport on kaukalopallon erikoisseuroista vanhin. Se perustettiin 19. lokakuuta 1977. Perustajajäseninä olivat Hilding Westerholm, Fredrik Malmsten, Guy Nylund, Allan Gustafsson, Rolf Rejman ja Magnus Fernelius.

Westerholm toimi seuran puheenjohtajana sen perustamisesta vuoteen 1984. Häntä seurasi Guy Nylund, joka heilutti nuijaa vuoteen 1992. Tuolloin puheenjohtajaksi tuli Jarmo Salminen, joka edelleen hoitaa tuota luottamustehtävää.
Vaikka Bewe Sportista sittemmin tuli kaukalopallon erikoisseura, sen historia alkoi jalkapallotoiminnasta. Beweship Oy:n palvelukseen 1970-luvun puolivälin tietämissä tullut Rolf Rejman löysi vuonna 1976 pienestä, pölyisestä kopista firman vanhoja pelipaitoja. Urheiluhullulle ominaisesti hän alkoi tiedustella paitojen historiasta. Rejmanille kerrottiin, että Beweshipin joukkue oli aiemmin pelannut haasteotteluita muita huolintaliikkeitä vastaan. Pari homehtunutta palloakin löytyi, pelimiehet sen sijaan olivat kaikki kaikonneet. Beweshipissä työskenteli myös Magnus Fernelius, jalkapallon suhteen Rejmanin hengenheimolainen. Kaksikko oli aikoinaan pelannut yhdessä Kiffenin junioreissa ja alkoi miettiä, millä Bewen futistoiminnan saisi uudelleen liikkeelle. Tarvittava määrä miehiä saatiin nippa nappa kasaan, ja joukkue pelasi kesän 1976 aikana muutaman pelin. Seuraavana kesänä jatkettiin, ja mukaan tuli muutama uusikin pelaaja.

Ensimmäinen onnenpotku

Alkusyksystä 1977 Rejman alkoi miettiä, mitä porukka talvella tekisi. Luistelutaitoiset tuntuivat olevan harvassa. Pikaisen gallupin mukaan Rejmanin lisäksi vain Kari Hämäläisellä oli jonkinlainen kiekkotausta. Molemmat totesivat kuitenkin olevansa jo liian iäkkäitä jääkiekkoilemaan, ja kun Rejman oli kuullut lajista nimeltä kaukalopallo, päätti hän ottaa asiasta tarkempaa selkoa.

Luistelutaitoisia ei tietenkään ollut siihenkään lajiin tarpeeksi, mutta pelaajia haalittiin mm. muista huolintaliikkeistä. Beweshipissä tuolloin työskennelleen Annukka-vaimonsa suosituksesta joukkueeseen saatiin heti alkuvaiheissa Jarmo Salminen, mitä voidaan pitää ensimmäisenä Bewe Sportiin osuneena onnenpotkuna. Jallun uurastus seuran eteen ei ole vajaassa kolmessakymmenessä vuodessa hiipunut piiruakaan.

Pikku hiljaa pelaajia saatiin sen verran kasaan, että Bewen joukkue pääsi osallistumaan ns. UPI:n firmakaukalopallosarjaan. Kuljetuspäällikkö Guy Nylundista tuli seuran ensimmäinen legendaarinen maalivahti. "Nylle" ei tosin osannut luistella, mutta Rejmanin vakoiluretket muun muassa Roihuvuoren kaukalon kupeeseen paljastivat, ettei tarvitsekaan: kaukalopallomaalivahti on koko ajan polvillaan.

Beweshipin perustaja, omistaja ja silloinen toimitusjohtaja Hilding Westerholm oli alusta alkaen urheilutoiminnalle myötämielinen; hän lupasi sponsoroida uudet paidat ja hoitaa sarjamaksut, kunhan seuran nimessä näkyy Bewen nimi. Bewe Sport oli itse asiassa hänen nimiehdotuksensa.

Hallisarjaa perustamassa

Jalkapallo kuului Bewe Sportin ohjelmaan ensimmäiset kymmenen vuotta. Hyvin pian se jäi kuitenkin seuran sisäisessä hierarkiassa selkeästi kaukalopallon varjoon. Korkeimmillaan seuran jalkapallon edustusjoukkue pelasi VI divisioonassa. Jalkapallotoiminnan pyörittämisessä Magnus Fernelius ja Paavo Tanskanen olivat keskeisiä henkilöitä.

 Kaukalopalloa Bewe Sport pelasi siis aluksi UPI:n sarjassa. Kaukalopallon Hallisarja organisoitiin ja käynnistettiin syksyllä 1979 Bewe Sportin ja espoolaisen Lippis-seuran toimesta. Lippiksen edustajana sarjan perustamisessa toimi Bo Granlund ja Bewen edustajana Guy Nylund. Hallisarja toimi omana organisaationaan vuoteen 1990 saakka. Ensimmäisellä kaudella (1979-80) siihen otti osaa viisi joukkuetta. Kymmenen vuotta myöhemmin joukkuelukumäärä oli monikymmenkertaistunut. Bewe Sport voitti ainoan Hallisarjan mestaruutensa vuonna 1988.

Toinen onnenpotku

Vuonna 1980 Bewe Sportiin liittyi seuran historian merkittävin tekijä, Teuvo Ulander. Teukka oli pelaillut Hankkijan työpaikkajoukkueen Hakaskerhon riveissä Beweä vastaan sekä UPI:n peleissä että keskinäisissä harjoitusotteluissa Bewen Matinkylän vuoroilla. Vastustajajoukkueen aktiivinen ja tavoitteellinen toiminta viehätti siinä määrin, että Teukka tiedusteli hänelle ennestään tutun Jarmo Salmisen kautta mahdollisuutta päästä Bewen porukkaan. Silloiset päättäjät saavat kiittää onneaan ja vaistoaan, kun vastasivat myöntävästi. Kaukalopallosta ja Bewe Sportista tuli melko pian Ulanderille elämäntyö, jota ilman seura olisi – Salmisen panosta unohtamatta – varmaan kuopattu jo aikoja sitten.

Viisitoista SM-mitalia ja arvokasta tunnustusta


Vuonna 1990 kaukalopalloilijat irtaantuivat Suomen Jääpalloliitosta ja perustivat itsenäisen Suomen Kaukalopalloliiton. Sen alle syntyi alueellisia piiriorganisaatioita, mm. Helsingin piiri, joka otti Hallisarjan kilpailutoiminnan hallintaansa. Kolme vuotta myöhemmin piirit purettiin ja alueelliset sarjat liitettiin suoraan Kaukalopalloliiton alaiseksi toiminnaksi.
Keväällä 1982 Bewe Sport oli voittanut kaukalopallon SM-pronssia Jääpalloliiton järjestämässä turnausmuotoisessa kilpailussa, jonka lopputurnaus pelattiin Tikkurilan jäähallissa. Viimeinen sellainen pelattiin kaudella 1989-90, jolloin Bewe saavutti Mikkelissä pelatussa lopputurnauksessa toisen SM-mitalinsa, hopeisen.

Suomen Kaukalopalloliiton synnyttyä alettiin syksyllä 1990 pelata sarjamuotoista SM-sarjaa. Bewe Sport oli siinä heti ensimmäisellä kaudella mukana. Jopa yhtenä mestarisuosikkina sarjaan lähtenyt Bewe passitettiin yllättäen sarjaporrasta alemmas. Putoaminen ratkesi Vammalan jäähallissa 23. helmikuuta 1991 pelatussa uusintaottelussa Vaasan Kantarellista vastaan.

Kaksi kautta Bewe Sport pelasi ykkösdivisioonassa, kunnes palasi korkeimmalle sarjatasolle vuonna 1993. Seuraavalla kaudella se saavutti heti SM-hopeaa hävittyään yksiosaisessa finaalissa Helsingin Jyrylle. Keväällä 1996 Bewe Sport voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Jatkoa on seurannut 1997, 1999, 2001, 2002, 2003 ja 2007. Hopealla Bewe on ollut vuosina 1994, 1998, 2000, 2004 ja 2005 sekä pronssilla 2006.

Paitsi urheilullista menestystä on Bewe saavuttanut muunkinlaista arvokasta tunnustusta. Joulukuussa 2005 Helsingin Urheilutoimittajat palkitsi Bewen organisoiman pääkaupunkiseudun koulukaukalopallotoiminnan vuoden urheilutekona. Toukokuussa 2006 Bewe palkittiin vuoden työllistäjäseurana ja saman vuoden Helsinki-päivänä, 12. kesäkuuta, vuoden helsinkiläisenä urheiluseurana.

Turnausjärjestäjänä


1980-luvulla, ennen Suomen Kaukalopalloliiton perustamista ja sen pyörittämien valtakunnallisten sarjojen käynnistymistä näyttelivät GP-turnaukset suurta roolia kilpailutoiminnassa. Valtakunnallisia turnauksia pelattiin aluksi yöturnauksina. Bewen suuriin saavutuksiin 1980-luvulla kuuluikin Jyväskylän yöturnauksen voitto keväällä 1982. Kaksi vuotta myöhemmin Matinkylän jäähallissa pelattiin ensimmäinen Bewe Sportin järjestämä yöturnaus. Vuonna 1986 Bewe alkoi järjestää turnauksiaan Myllypurossa, ja samalla ne muuttuivat päiväturnauksiksi. Kaiken kaikkiaan Bewe ehti järjestää seitsemän valtakunnallista turnausta ennen kaukalopallon SM-sarjan syntyä. Sen jälkeenkin Bewe on jatkanut turnaustoiminnan pyörittämistä lukuisilla järjestämillään alueellisilla turnauksilla. 

Lähes sata joukkuetta

Pelaajien ylitarjonta Bewe Sportin edustusjoukkueessa ajoi jo vuonna 1981 seuran II-joukkueen perustamiseen. Sittemmin Bewe Sportin siipien suojissa pelaavien joukkueiden määrä on räjähdysmäisesti kasvanut. Tällä hetkellä beweläisiä joukkueita on jo 120 kappaletta. Suuri joukkuemäärä on pitkälti perua Kaukalopalloliiton tulehtuneesta tilanteesta 1990-luvun puolivälin jälkeen, jolloin useat pääkaupunkiseudun itsenäiset joukkueet liittyivät Beween turvatakseen joukkovoimalla jäävuorojen säilymisen. 


Junnuja ja mimmejä

Junioritoiminta Bewe Sportissa käynnistyi kaudella 1994-95, jolloin perustettiin C- ja D-juniorijoukkueet. Bewen D-juniorit voittivat kultaa keväällä 1997 Raumalla pelatussa SM-turnauksessa. Seuran A-juniorit ylsivät vastaavaan saavutukseen kaksi vuotta myöhemmin.

Lisäksi Bewe Sportissa on jo pitkään ollut useita ikämiesjoukkueita, jotka ovat osallistuneet paikallisiin sarjoihin sekä SM-turnauksiin. Naisille ja tytöille Bewe on niin ikään tarjonnut mahdollisuuden kaukalopallon harrastamiseen. Viime kaudella seuran naisten joukkue, Bewe Böönat, saavutti SM-sarjassa hopeaa.

 

Eturivi vas. Jouni Savolainen, Jarmo Salminen, Paavo Tanskanen, Rolf Rejman ja Teukka Ulander
Takarivi vas. Lars Grönroos, Kari Hämäläinen, Roland Ellenberg, Esa Hynninen, Jens Aasholm
Jukka Lillfors ja Bo Granlund. Kuvasta puuttuu Matti Sipilä


Bewe '84 – '85
Eturivi vas. Kari Hämäläinen, Paavo Tanskanen, Ari Salo, Jarmo Salminen.
Keskirivi vas. Pentti Lillfors, Teukka Ulander, Tony Busy, Jukka Lillfors, Lars Grönroos ja Jens Asholm.
Takarivi vas. Martti Ryynänen, Matti Linervo, Rainer Nordfors, Matti Lehtinen, Erkki Laitinen, Jussi Päreluoto,
Risto Ristolainen ja Kyösti Ekdahl

Bewe 1985 -86
Eturivi vas. Heikki Viitanen, Jarmo Salminen, Kari Salo ja Teukka Ulander.
Takarivi vas. Kyösti Ekdahl, Markku Virtanen, Jari Hämäläinen, Raimo Juvonen,
Rainer Nordfors, Heikki Laine ja Jens Aasholm

Bewe '86 – '87
Eturivi vas. Heikki Laine, Jarmo Salminen, Markku Virtanen, Teukka Ulander ja Kari Salo
Takarivi vas. Jussi Partanen, Kyösti Ekdahl, Martti Ryynänen, Heikki Viitanen,
Rainer Nordfors, Risto Ristolainen, Raimo Juvonen ja Jari Hämäläinen.
Kuvasta puuttuu Risto Ristolainen ja Jarmo Hokkanen.

Bewe '87 – '88
Bewe Sportin joukkue, jolla voitettiin kivikova Hallisarja 1987-88
eturivissä vas. Jukka Räisänen, Risto Ristolainen, Mikko Mild, Hepa Sipponen, Kari Salo, Raimo Juvonen
ja jääkiekossakin menestystä niittänyt Rami Koivisto.
Takarivi vas. Jussi Partanen, Petri Lahikainen, Heikki Laine, armo Hokkanen, Rainer Nordfors, Kyösti Ekdahl,
Jens Aasholm, Risto Sanholm ja valm. Teukka Ulander. Kuvasta puuttuu Jari Loisalo ja Lauri Veijalainen.

Bewe '89 – '90
Eturivi vas. Mikko Mild, Kari Hämäläinen, Jari Hämäläinen, Heikki Niittula, Jari Loisalo ja Sami Virmanen.
Takarivi vas. Mikko Varjosaari, Heikki Laine, Risto Ristolainen, Rainer Nordfors, Petri Lahikainen,
Jussi Partanen ja Teukka Ulander.

Bewe '90 – '91
Eturivi vasemmalta Mikko Raitamo, Jukka Liimatainen, Paksu Bertta ja Markku Nikkilä.
Keskirivi vas. Valm. Ari Rahikainen, jj. Teukka Ulander, Mikko Varjosaari, Jussi Partanen, Jari Loisalo,
Petri Lahikainen, Lauri Veijalainen ja Sami Virmanen.
Takarivi vas. Ari Haavisto, Heikki Turkka, Jussi Räsänen, Mika Kumpula, Jussi Honkaheimo, Joui Hämäläinen,
Tomi Taskula, Mikko Mild, Matti Paukonen ja Markku Raitamo.
Kuvasta puuttuu Rami Koivisto, Ari Arvila, Petri Laitinen ja Jukka Räisänen.


Bewe '91 – '92
eturivi vas. Mika Mutikainen, Petri Lahikainen, Markku Ryytty, Tomi Taskula, Kimmo Löfman ja Jarkko Augustin.
keskirivi vas. Matti Paukkonen, Janne Hölttä, Tero Ekman, Kari Salo, Janne Tähkä, Teemu Laitinen, Bo Backman
ja Ari Rahikainen.
takarivi vas. Kari Hämäläinen, Kim Backström, Rami Koivisto, Petri Laitinen ja Tapio Ahonen.
Kuvasta puuttuu Pekka Löfman, Antti Jokinen, Eero Sillankorva, Mika Yletyinen, Timo Manninen ja Teukka Ulander

Bewe '93 – '94
Eturivi vas. Timo Pulkkinen, Jari Veteläinen, Marko Jäkkö, Markku Ryytty, Jari Huttunen, Markus Haapanen
ja Marko Lampinen.
Keskirivi vas. Kari Hämäläinen, Tero Ekman, Juka Pitkänen, Tero Vuorinen, Kimmo Löfman, Kari Salo,
Janne Tähkä, Petri Lahikainen, Juha Heinonen ja Vesa Mertanen.
Takarivi vas. Heikki Laine, Mikko Julin, Jouni Myllys, Petri Laitinen Sami Häppölä ja Tapio Ahonen.
Kuvasta puuttuu Matti Ala-Siurua ja Markku Raitamo

Bewe '94 – '95


Bewe '95 – '96
Eturivi vas. Jari Loisalo, Kai Vesterback, Jouni Myllys, Tero Ekman, Petri Laitinen, Heikki Niittula, Marko Lampinen.
Keskirivi vas. Tapio Ahonen, Jari Huttunen, Pasi Heinistö, Teemu Visuri, Sami Häppölä, Sami Teiro, Markus Haapanen,
Juha Kuusla ja Jarmo Salinen.
Takarivi vas. Vesa Mertanen, Juha Heinonen, Timo Pulkkinen, Kimmo Löfman, Tero Vuorinen, Ville Sipponen ja Teukka Ulander.
Kuvasta puuttuu Kari Hämäläinen, Mikko Laine, Petri Lahikainen, Marko Jäkkö ja Janne Tähkä

Bewe '96 – '97
Eturivi vas. Sami Virmanen, Marko Lampinen, Mika Hämäläinen, Tero Ekman, Petri Laitinen,
Risto Salminen ja Juha Kuusla.
Keskirivi vas. Max Törnqvist, Sami Teiro, Sami Häppölä, Sami Karhapää, Markus Haapanen,
Jari Huttunen, Jouni-Jukka Annala.
Takarivi vas. Jari Loisalo, Juha Heinonen, Pasi Heinistö, Peka Bau, Kai Vesterback, Rauno Kammonen ja Tapio Ahonen.
Kuvasta puuttuu Tauno Luttinen

Bewe '97 – '98
Eturivi vas. Sami Virmanen, Tero Ekman, Mika Hämäläinen, Niklas Paananen, Pekka Bau ja Marko Lampinen.
Keskirivi vas. Jari Loisalo, Jarmo Säkkinen, Teemu Visuri, Markus Haapanen, Pasi Heinistö ja Tapio Ahonen.
Takarivi vas. Sami Karhapää, Sami Häppölä, Sami Teiro, Jari Huttunen, Kai Vesterback ja Juha Kuusla.
Kuvasta puuttuu Mirko Suuronen, Jani Oivanen, Paavo Vaittinen, Raino Kammonen, Kari Hämäläinen,
Jari Vainikka, Heikki Niittula, Sami Luoto, Petri Laitinen ja Risto Salminen

Bewe '98 – '99
Mestarijoukkueessa mukana vasemmalta Paavo Vaittinen, Pasi Heinistö, Pekka Löfman, Timo Kaila, Petri Laitinen, Jani Pasanen, Sami Virmanen, Tapio Ahonen, Jarno Lappalainen, Tero Ekman C, Sami Häppölä, Mika Hämäläinen, Mikko Klöf, Sami Luoto, Sami Teiro, Kai Vesterback, Juha Kuusla, Jukka-Pekka Ahonen, Jani Oivanen, Teukka Ulander, Jiri Käppi, Jarmo Säkkinen, Marko Lampinen, Juha Ekman, Jari Huttunen, Markus Haapanen.

Bewe '00 – '01
Mestarit 2000-2001 vas. Jarkko Käkränen, Pasi Heinistö, Jari Huttunen. Risto Paajanen, Jouni Ikonen, Tapio Ahonen, Panu Siivikko, Ari Airaksinen, Sami Häppölä, Max Törnqist, Janne Kuusla, Mika Hämäläinen, Ville Valkonen, Sami Rajpar, Sami Luoto, Mikko Järvinen, Mikko Joensuu, Tero Siivikko, Jani Pasanen, Sami Lindholm, Juha Kuusla, Sami Virmanen, Jani Oivanen, Pekka Löfman, Kari Seppänen

Bewe '01 – '02
Mestarit 2001-2002 Vas. Jouni Ikonen, Pasi Heinistö, Jaakko Lehtonen, Jukka Lehtonen, Risto Paajanen, Ari Airaksinen, Sami Häppölä, Mikko Joensuu, Sami Rajpar, Tapio Ahonen, Sami Teiro, Marko Lampinen, Jani Pasanen, Max Törnqvist, Olli Pelkonen, Sami Luoto, Panu Siivikko, Kai Vesterback, Janne Kuusla, Jari Huttunen, Mikko Järvinen, Pekka Löfman, Rami Koivisto, Ville Valkonen, Jani Oivanen, Sami Virmanen, Paavo Vaittinen ja Kari Seppänen

Bewe 02 – 03

{mosimage}

Bewe 2005-2006

Ylärivi: Henri Pakkanen, Mika Kontto, Niko Hermunen, Nikolai Simonen, Teemu Väisänen, Timo Gåpå, Aleksi Rantalainen, Jarkko Antikainen, Tommi Heinonen, Paavo Torkkola, Kim Kuhlström, Paavo Vaittinen
Keskirivi: Ahmed Ali, Kari Seppänen, Jonne Vaahtera, Janne Kuusla, Pasi Vikström, Rami Koivisto, Olli Pelkonen, Ville Nieminen, Sami Luoto, Lauri Penttinen, Jani Pasanen, Jani Oivanen, Henri Lukkarinen, Tapio Ahonen
Alarivi: Henri Vesikko, Rolf Von Hedenberg, Sami Virmanen, Jari Huttunen, Ville Valkonen, Juhani Holm, Panu Siivikko, Sami Häppölä, Sami Teiro, Kai Vesterback, Teukka Ulander, Jarmo Salminen, Mika Hämäläinen

{mosimage}