KAUKALOPALLOLIIGA 2008-09 SYYSKAUSI

Bewe
0 0
Read Time:15 Minute, 12 Second

 

Liiga alkoi la 04.10. ja syyskauden pelit loppuivat su 14.12. Kevätkausi alkaa la 03.01. ja runkosarja loppuu su 15.02.

Tämän kauden liiga on ollut yksi tasaisimpia. Ainoastaan Lieksan Into on tippunut muiden kyydistä, mutta toivotaan otteiden paranemista kevätkaudelle. Liigan tasaisuudesta kertoo sekin, että piikkipaikkaa syyskauden aikana on pitäneet hallussaan 25-vuotisjuhlakauttaan viettävä UKP, Bewe,  Porin Kärpät  ja RB-93. Liigan ykköspaikka jäi joulutauolle mentäessä RB-93:n haltuun.

Duo on tuonut oman värinsä liigaan ja ollen samalla kotikaukalossaan vaikeasti voitettava joukkue. Viime kauden pronssijoukkue RB-Oulu taistelee kynsin hampain pudotuspelipaikasta. Vanhoista pelaajista  on kutsuttu mukaan mm. Hannu Suorsa. Toinen pohjoisen joukkue Blue Ball taas pelaa myötätuulessa. EPa potee hopeakrapulaansa ja manageri Siekkinen yrittää taikoa joulutauon aikana lisävahvistuksia. Jari Similän Devilsit uskoo pommin varmasti pelaavansa pudotuspeleissä keväällä 2009.

Liiga ei taloudellisista syistä johtuen pystynyt täksi kaudeksi kouluttamaan erotuomareita, otteluvastaavia eikä myöskään tarkkailijoita. Tämä oli ensimmäinen kerta koko 19-vuotisen historian aikana. Taloudellisten asioiden takia liiga luopui myös tarkkailuista. Se missä liiga on mennyt eteenpäin, on liigan omat sivut, jotka päivittyvät erilaisten tilastojen osalta todella nopeasti sisältäen otteluseurannan erilaisine pörsseineen, monine maratontaulukoineen, yli- ja alivoima tilastoineen,  yleisömäärät ja keskiarvot sekä erotuomareiden antamien jäähyt syineen. Rajojen rikkojat on tilastoitu kaudesta 2006-07 alkaen. Liigaseurat ovat myös suurimmalta osalta panostaneet omiin nettisivuihinsa, joista on luettavissa aina pelien jälkeen mielenkiintoisia raportteja.

 

Palkinnot:

Liigassa palkitaan upeilla plakaateilla aina kun pelaaja rikkoo pelatuissa otteluissa, tehdyissä pisteissä tai maaleissa tai syötöissä 100 rajan (200, 300, 400 jne.) Erotuomareita muistetaan mitalilla ottelumääristä 50 tuomitun ottelun välein.

Syksyn aikana 29 pelaajaa ja erotuomaria rikkoi palkitsemiseen yltäviä rajoja. Mieleenpainuvimpia olivat Panu Siivikon 1100 pisteen rajan rikkominen, Sami Häppölän 500 maalin merkkipaalu ja puolustaja Sami Luodon  400 pisteen puhkaiseminen sekä Ville Wallinin 300 pelatun ottelun  rajapyykki.  Erotuomari Jari Hirvosella tuli täyteen 150 tuomittua ottelua.

 

Kuukauden pelaaja:

Valintakriteereitään muuttanut liiga valitsee  kuukauden pelaajan, jota muistetaan liigan plakaatilla.  Lokakuun pelaajaksi valittiin RB-93:n Mikko Haikala ja marraskuun Kärppien Mikko Peltonen.

 

Runkosarja:

Runkosarjan voittajaa odottaa muhkea pytty. Kumpi sen vienee RB-93 vai Porin Kärpät, jää vielä helmikuun puoliväliin asti auki. Saattaa siinä olla sanansa sanottavana  vielä UKP:llä, Bewellä kuin Blue Ballillakin.

 

 

Säännöt:

 

Liigassa noudatetaan Kaukalopalloliiton peli- ja kilpailusääntöjä sekä liigan erillismääräyksiä. Seurojen itsensä kehittämiä erillissääntöjä eivät kaikki joukkueet noudata niiden hengen mukaisesti mm. käsiohjelmat ja maalien laahustimet puuttuu, pelataan vajailla ryhmillä, kapteenit jättävät väliin otteluiden jälkeen erotuomareiden kättelyt jne.

 

Mikäli ottelu on normaalin peliajan jälkeen tasan, niin pelataan 5 minuutin jatkoaika äkkikuolema periaatteella.

Ottelun voittaja saa 2 pistettä. Normaalin peliajan päättyessä molemmat joukkueet saavat pisteen. Jatkoajalle meni syksyllä yhteensä 6 ottelua, joista 2 päättyi tasapeliin. Keskimäärin otteluissa tehtiin 16 maalia.

 

Videointi:

 

Kaikki ottelut videoidaan kotijoukkueiden toimesta. Lesportin huikea ajatus kaikkien otteluiden videoimisesta hyytyi vajaaseen kymmeneen kertaan.

 

Tulospalvelu:

 

Liigaotteluita voi seurata reaaliajassa Ylen teksti-tv:n sivulla 232. Sivulta 252 löytyy  päivitetyt sarjatilanteet ja pistepörssit, maalivahtien torjuntatilastot, ottelutulokset ja tulevat ottelut. Ja nettipäivityksien lisäksi vuorokauden sisällä erotuomareiden, pelaajien ja joukkueiden maratontaulukot. Tulospalvelu hoitaa aina otteluiden jälkeen tiedottamisen STT:lle.

 

Media:

 

Urheiluruutu seuraa liigaa 5-10 kertaa kauden aikana. Tämän syksyn aikana tulokset ovat tulleet pari kertaa ja kerran ruotsinkielisestä  Sport-FM:stä tuli pätkä ulos.

Maakuntalehdet noteeraavat liigan kohtuullisen hyvin.

 

Veikkaus:

 

Veikkauksen tulosvetokohteissa on viikoittain koko kauden ainakin aina yksi kaukalopalloliigaottelu.

Syyskauden aikana oli yhteensä 11 peliä tulosvetokohteena. Paras vaihto 6822 euroa oli Kärppien ja  RB-Oulun ottelussa ja heikoin EPa ja Devilsien kohtaamisessa, jossa se oli 3706 euroa. Paras kerroin 353 Devilsien kaataessa UKP:n.

 

Yleisömäärät:

 

Liigan yleisöennätys 4983 on vuodelta 2004 Porissa pelatusta kolmannesta loppuottelusta  Nyt runkosarjaa on seurannut keskimäärin 189 katsojaa / ottelu.

 

Tiedottaminen:

 

Liiga tiedottaa aina kuukauden pelaajasta ja kun pelaaja tai erotuomari rikkoo rajoja, jokaisen pelikierroksen jälkeen lähtee lehdistötiedote.  Tiedotus lähtee myös runkosarjan jälkeen pistepörssin voittajasta, maalitykistä, syöttäjästä ja tähtipelaajasta, samoin myös pudotuspelien päätyttyä.

 

Erikoistilastot:

 

Liiga tekee tilastot myös joukkueiden yli- ja alivoimapelaamisista, erotuomareiden antamista jäähyistä ja syistä. www.kaukalopalloliiga.fi

 

Toimintaohjeistus:

 

Liigan sivuilta www.kaukalopalloliiga.fi  löydät kaikki liigaa koskevat määräykset ja säännöt.

Liigan tulospalvelua on kehitetty tämän päivän mahdollisuuksia hyväksi käyttäen  joka vuosi niin käyttäjäystävälliseksi kuin suinkin on ollut mahdollista.

 

Joukkueiden kokoonpanot:

 

Liiga pitää yllä sivuillaan joukkueiden esittelyt  kokoonpanoineen, joista selviää pelaajien iät, painot, pituudet. Joukkueet käyttävät näitä tietoja käsiohjelmissaan.

 

Maratonit:

 

Pelaajamaraton piikkipaikkaa pitää edelleen come backin kaukaloon tehnyt Hannu Suorsa. Sami Häppölä vaanii 22 pisteen päässä ohituspaikkaa.

Kautta-aikain paras maalintekijä on Jari Karppinen 661:llä maalilla ja lähimpänä häntä uhkaa aktiivipelaajista Sami Häppölä.  Syöttötilaston ykköspaikkaa pitää hallussaan suvereenisesti Hannu Suorsa 836:lla syötöllä, lähimpänä häntä on Sami Häppölä 746:lla syötöllä. Kruunamaton jäähykuningas on Kikassa ja RB-03:ssa pelannut Jarkko Hjerppe 727:lla minuutillaan. Hjerppe istui 335:ssä pelaamassaan ottelussa aina vähintään kerran boxissa. Pahan pojan maineessa oleva  Hjerppe johtaa kautta-aikain puolustajien pistepörssiä 675:llä pisteellä. Lähimpänä häntä aktiivipelaajista uhkaa Bewen Sami Luoto 413 pisteellä. Luodon jäähymäärät osoittaa 436 minuuttia. Näihin lukemiin Luodon on pitänyt pukea sininen nuttu 331 kertaa päällensä. Aktiivipelaajista, jäähyilyään vähentänyt UKP:n Pasi M. Tuominen uhkaa lähimpänä Hjerpen minuutteja, mutta eroa on vielä yli 200 minuuttia.

Pelikausia eniten on takana UKP:n Tero Niemisellä ja nyt on menossa 17. kausi. Pari kautta Nieminen on pelannut pitkällä urallaan naapuri kaupungin Kärpissä, josta jäi pari kultaa plakkariin. Niemisen vanavedessä tulee Sami Häppölä ja menossa on 16. kausi. Sami Häppölä tekee joka kerta kaukaloon luistellessaan uuden ennätyksen pelattujen otteluiden määrässä mittarin näyttäessä nyt 446 ottelua. Niemisen saldo näyttää 413 ottelua. Maalivahtien syöttötilaston ykköspaikkaa pitää hallussaan UKP:n Mika Puumala 45 maaliin johtaneella heitollaan. Puumalla on menossa 13. kausi. Liigan kautta-aikain tehokkain pelaaja on Panu Siivikko pistekeskiarvon ollessa 3,36 / ottelu.

 

Erotuomareiden maratontaulukon ehdoton ykkösnimi on useampaan kertaan liigan parhaaksi tuomariksi valittu oululainen Sauli Orava 263:llä tuomitulla ottelulla. Toissa kauteen lopettanut Martti Ajomo pitää kakkospaikkaa vielä hallussaan 188:lla ottelulla ennen Dick Törnqvistiä, jolle on kertynyt 174 ottelua.

 

Joukkuemaratonin piikkipaikka on suvereenisesti Bewen hallussa, pisteitä 748 ja toisella olevalla UKP:llä on 396 ja kolmanneksi nousseella Kärpillä 365 pistettä. Liigassa on pelannut kaiken kaikkiaan 38 eri seuraa alkaen kaudesta 1990. Suurin osa lopettaneista seuroista on kokonaan kuopattu.

 

Erikoisuudet:

 

Liigan kautta-aikain nuorin pelaaja on ollut  Jouni Hemmilä , joka aloitti 14-vuotiaana maalivahdin uransa R-Villessä Kautta-aikain vanhin pelaaja on Bewen 50-vuotias Juha Tiilikainen.

 

Joukkuet:

 

Bewe www.bewesport.fi

 

Joukkueen keskipituus 179 cm, paino 84 kg ja ikä 27,6 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 12,2 ja päästää 6,8 maalia

Yleisö ka. 282

Bewen kone on jonkin verran yskähdellyt, liekö joidenkin paljon menestyneiden pelaajien asenteessa jotakin viilattavaa. Sen näyttää kevät. Maalintekotaitoaan joukkue ei ole menettänyt ja siitä osoituksena on maalien määrä / ottelu. Maalivahtiosastolla kisailee 3 tasavahvaa maalivahtia ja kevät näyttää kohoaako kukaan heistä ykköseksi. Peräpää on puolustuksen osalta jonkin verran haavoittuvainen.

Bewe pitää yhtä erikoista ennätystään halussa eli liigan nopein maali on nähnyt päivän valon kaudella 1994-95 Raumalla ajassa 0,04 sekuntia Marko Lampisen tekemänä.

 

Kärpät www.porinkarpat.fi

 

Joukkueen keskipituus 178 cm, paino 82 kg ja ikä 28 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 10 ja päästää 8 maalia

Yleisö ka. 254

Rutinoitunut joukkue on löytänyt uuden keulakuvansa pistepörssin kärjessä viihtyvästä Mikko Peltosesta. Kärpät on uuden valmentajansa Marko Högermannin ohjauksessa  kovempi kuin viime kaudella, josta jäi joukkueelle sen verran karvas maku joka siivittää joukkueen parempaan lopputulokseen. Kärppien otteluissa mässäillään poikkeuksetta maaleilla molempiin suuntiin ellei huippumaalivahti Joni Meskanen toisin tahtia määrää.

 

RB-93 www.rb-93.fi

 

Joukkueen keskipituus 176 cm, paino 78 kg ja ikä 27,5 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 10,6 ja päästää 6,5 maalia

Yleisö ka. 163

Monet ovat jo laskeneet RB-93:n vievän runkosarjan heidän helpon loppuohjelmansa takia. Jos nyt helppoja pelejä lainkaan on. Manageri Mika Lindfors toivoo varmasti joulupukilta, että joukkueen hyvä vire säilyisi aivan maaliskuun lopulle asti. Muistissa on naapurikaupungin Imatran Kikan menestysvuodet ja komeat katsojamäärät 90-luvun lopulla.

 

UKP www.ukp.fi

Joukkueen keskipituus 181 cm, paino 85 kg ja ikä 28 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 8,8 ja päästää 6,6 maalia

Yleisö ka. 151

Joulutauolle lähdettäessä on viiden ottelun voittoputki alla ja kirje on lähtenyt Korvatunturille, että se jatkuisi heti vuoden vaihteen jälkeenkin. UKP, jos kuka on ryhdistäytynyt viime kaudesta. Joukkueessa on tyyliä ja aina kolme kentällistä kykeneviä pelimanneja.

UKP jos kuka haaveilee pitkälle liigauralleen menestystä, sillä mitalit ovat karttaneet pitsikaupunkia. Länsirannikon Dream Final UKP vs Kärpät.

UKP:n ottelussa on kautta-aikain tulosvedon korkein kerroin yli 3200  ja ottelu oli Kärppiä vastaan.

 

Blue Ball www.blueball.sportweb.fi

 

Joukkueen keskipituus 178 cm, paino 79 kg ja ikä 27,5 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 8,4 ja päästää 7,8 maalia

Yleisö ka. 229

Blue Ball näytti vaarallisuutensa voittamalla kotonaan sarjajohtaja RB-93:n selvästi. Blue Ballilla on kautta-aikain liikkuvin ryhmä ja joukkueesta löytyy leveällä rintamalla ratkaisijoita. Oulun apujen, asevelvollisuutta suorittavien Valtteri Matturin ja Olli Salmelan piti pelata vain jouluun saakka rovaniemeläisten joukoissa. Mutta tilanne teki varkaan ja pelaajat saivat sovittua RB-Oulun kanssa kevään jatkopestistä Rovaniemelle. Todennäköisesti Blue Ball on erittäin tyytyväinen ratkaisuun, mikä auttaa joukkueen mahdollisuuksia haaveilluista välieristä.

 

RB-Oulu www.rb-oulu.fi

 

Joukkueen keskipituus 177 cm, paino 82 kg ja ikä 28 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 5,7ja päästää 8,4 maalia

Yleisö ka. 158

Kaikki muistavat Oulun kirin viime kaudella. Viime kaudellakin näytti pitkään ettei Oulu selvitä tietään pudotuspeleihin, mutta toisin kävi. Välierissä Oulu vei yhden ottelun mestareilta. Mutta riittääkö nyt  eväät Paten porukalta jää nähtäväksi. Tuomo Jaukkuri saa keittää kunnon lohisopan Merikosken saaliista mikäli hinaa joukkueensa kuiville.

 

Devils www.devilskuopio.fi

 

Joukkueen keskipituus 178 cm, paino 80,8 kg ja ikä 29 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 6,6 ja päästää 10 maalia

Yleisö ka. 101

Devilsien  otteet ovat kuin Linnanmäen vuoristorata. Hyvän ja huonon päivä ero on liian suuri, vaikka Similän suojatit vahvistivat jokaiselta osa-alueelta joukkuettaan.

Nyt tuskin joukkue kauppaa joulutauon aikana pelaajiaan Varkauteen. Niiralan montussa hiotaan ”timattia” tammikuun tärkeisiin ns. 4 pisteen otteluihin sellaiseen iskuun, että paikka löytyy kahdeksan parhaan joukosta helmikuun puolivälissä.

 

EPa www.ensonpallo.fi

 

Joukkueen keskipituus 178 cm, paino 80 kg ja ikä 27,5 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 6,2 ja päästää 7,5 maalia

Yleisö ka. 233

Siekkisen suojatit ovat tarponeet suossa, vaikka startti liigaan oli paras mahdollinen eli mestarin päänahka heti alkajaisiksi. Tämän piti luoda uskoa heikentyneeseen ryhmään.

Joulutauon alettua hopealle valmentanut, vastuuvalmentaja Esko Karhunen heitti pyyhkeen kehään ja tilalle tuli pitkän linjan kaukalopallomies Jari Koistinen. Koistisen aikaisempi pesti EPan peräsimessä oli 2002-2006. Tuskinpa EPan uutisointi tähän yhteen jää.

 

Duo www.duo96.fi

 

Joukkueen keskipituus 179 cm, paino 82,3 kg ja ikä 31,6 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 7,5 ja päästää 7,1 maalia

Yleisö ka. 244

Seura on kerännyt kiitoksia järjestelyistään, jotka toimivat moitteettomasti ja tuovat hyvää henkeä koko liigalle. Asukasmäärään nähden Jämsä on yleisömäärissä ehdoton ykkönen. Joukkueen selkäranka on mainio maalivahti Jani Nurminen. Joukkue on saanut kohtuuttoman vähän palstatilaa Keski-Suomalaisesta, joka tunnettiin 90-luvun alussa ihan ykköslehtenä kaukalopalloilijoiden keskuudessa.

 

Into www.lieksaninto.fi

 

Joukkueen keskipituus 175 cm, paino 77 kg ja ikä 30 vuotta

Joukkue tekee ottelussa ka 5,1 ja päästää  maalia 14,5

Yleisö ka. 73

Muukalaislegioonaksi itseään kutsuvalla Innolla on haastetta saada joukkue kasaan 43 pelaajasta ja vielä niin, että 100. tehdyn maalin raja rikkoontuisi. BJB pelasi kaudella 1995-96 saamatta pisteen pistettä, mutta viimeisessä runkosarjan ottelussa he rikkoivat 100 tehdyn maalin rajan kovien tuulettelujen kera. BJB:llä on vielä muitakin ennätyksiä hallussaan, kuten he pelasivat Riihimäellä ennätyspitkän yli 102 minuuttia kestäneen välieräpelin Porin Kärppiä vastaan kaudella 2002-03

 

Mistä tuntee kaukalopalloilijan:

 

Pelaaja on 177,5 cm pitkä, 81 kg painava ja 28,5 vuotta vanha ja näyttää urheilijalta.

 

Playoff-ottelut

 

Kahdeksan parasta pudotuspeleihin. Runkosarjan 1. vastaan 8., 2. vastaan 7. 3. vastaan 6. ja 4. vastaan 5..

 

Puolivälierät pelataan paras viidestä: la 21.02., su 22.02, la 28.02., tarvittaessa su 01.03. ja mahdollinen viides ottelu arkipelinä ke 04.03.

 

Välierät pelataan paras viidestä: la  07.03., su 08.03., la 14.03., tarvittaessa  su 15.03. ja mahdollinen viides ottelu  21.03.

 

Pronssiottelu pelataan kerrasta poikki periaatteella la 28.03.

 

Loppuottelut pelataan paras viidestä la 28.03., su 29.03., la 04.04.,  tarvittaessa su 05.04. ja mahdollinen viimeinen la 11.4.

Kaukalopalloliigan mestari on selvillä viimeistään la 11.4.08. Pudotuspelejä tulee enintään 36 ottelua.

 

Mikäli pudotuspeliottelu on tasan normaalin peliajan jälkeen, niin ensin pidetään 15 minuutin jään kunnostus tauko ja ottelua jatketaan ratkaisuun saakka. Jokaisen 20 minuutin erän jälkeen kaukalo kunnostetaan.

About Post Author

Bewe

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

BEWELÄISET VALMIINA KEVÄTKAUTEEN

Valmentajan arviot pelaajista syyskauden jälkeen Pitkä syksy elokuun alusta aina joulukuun loppuun saakka alkaa olla takana. Joukkueen harjoitteluinto on ollut hyvää, mutta kiitettävään on vielä matkaa. Kevään aikana innokkuus yleensä nousee, varsinkin kun pudotuspelit alkavat lähestyä. Kevät kierrokselle jäi vielä 9 runkosarjan ottelua ja mahdolliset pudotuspelit, joita on enimmillään 15.