Kalevi 84-vuotias pelaa maalivahtina

Api Ulander
0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Video Haastattelu https://www.is.fi/muutlajit/art-2000006319354.html

84-vuotias kaukalopallomaalivahti Kalevi Tuulenmäki osoittaa, ettei ikä ole este liikkumiselle.

Myllypuron jäähallissa riittää kuhinaa aamupäivisin myös arkena. Bewe Sportin veteraanikaukalopalloilijat kokoontuvat pelaamaan päivittäin, mutta tänä perjantaina jäällä on erityinen tapahtuma.

Kello 11 aamupäivällä alkoi kaukalopallo-ottelu, jolla juhlistettiin toisen joukkueen maalivahdin, Markku Seilolan 70-vuotissyntymäpäivää. Ottelun jälkeen päivänsankari sai leikata omalla kuvallaan koristellun kakun.

Toista maalia vartioineeseen virkaveljeensä verrattuna Seilola on vielä nuori mies. Kalevi ”Kallu” Tuulenmäen syntymästä on nimittäin vierähtänyt aikaa 84 vuotta. Kunnioitettavaan ikään päässeen Tuulenmäen joukkue kaatoi syntymäpäiväsankarin kasaaman ”Dream Teamin” maalein 11–10.

– Sanoin tuossa pukukopissa Kallulle, että vielä 15 vuotta kun treenaan, niin pääsen hänen tasolleen, Seilola kertoi pilke silmäkulmassaan kakkua leikatessaan.

Kalevi ”Kallu” Tuulenmäki (kesk.) on kaukalopallojoukkueensa maalivahti.

Yhteisöllisyys ja liikunnan ilo löivät voimakkaan leimansa tapahtuman tunnelmaan. Tosin, kuten urheilussa asiaan kuuluu, jotkut erotuomarin ratkaisut aiheuttivat parranpärinää. Maalikameroille olisi ollut tarvetta.

Ottelu ei ehkä ollut kaukalopallohistorian kovatasoisimpia, mutta se oli monella tavalla urheilua kauneimmillaan. Pelaajien taso oli kirjava, eikä iällä tai sukupuolella ollut merkitystä. Ikähaitari oli yli 60 vuotta.

– Kahdessa vastustajan maaleista pallo ei koskaan käynyt maalissa, Seilola sanoi IS:lle varmana asiastaan.

Todellinen veteraani

Lapsesta asti aktiivisesti liikkunut Tuulenmäki ei pidä ikää esteenä. Pielisjärveltä, Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva veteraani pelasi nuorena ennen kaikkea pesäpalloa ja jääpalloa.

– Silloin harrastettiin periaatteessa kaikkea. Olen pelannut myös jääkiekkoa. Muun muassa vuonna 2010 olin Helsingin joukkueessa maalivahtina, kun Tampereella oli seniorien MM-kisat, pirteä seniori kertoi.

Kalevi Tuulenmäki nauttii kaikista urheilun puolista.

Tuulenmäen näkemyksen mukaan positiivinen ja myötämielinen asenne on avain pitkään ikään. Hän liikkuu, koska haluaa pitää itsestään huolta. Bewen senioritoimintaa pyörittävälle Teuvo ”Teukka” Ulanderille hän on kertonut aikovansa pelata ainakin 85-vuotisjuhlaottelun ensi keväänä.

– Olen sotavammainen ja käynyt monia sairauksia läpi, mutta yritän olla mahdollisimman positiivinen, niin kuin tuo päivänsankari Makekin. Olemme samanlaisia, Tuulenmäki totesi.

– Haluan vain pitää itsestäni huolta, se on koko homman idea. Olen ollut kohta 25 vuotta eläkkeellä suuren koulun rehtorin virasta. En jäänyt makaamaan laakereilleni, vaan olen koko ajan urheillut.

 

Konkariveskari haluaa kannustaa myös muita seniori-ikäisiä liikkumaan. Hän toivoo Bewen senioripalloilijoiden esimerkin toimivan kannustimena.

 

– Ei se ikä aina rajoita.

Itse liikunnan lisäksi Tuulenmäki pitää pukukoppielämää todella oleellisena henkisen ja fyysisen terveytensä kannalta. Hän hehkuttaa Bewen kaukalopalloporukan yhteisöllisyyttä estoitta.

 

– Meillä on kaikkia yhteisiä tilaisuuksia, kuten kauden päätösristeily joka kevät. Ne ovat aivan erinomaisia juttuja! Lisäksi kaikki kahvittelut treenien jälkeen ovat sellaista kivaa huulenheittoa.

Peli käynnissä! Tuulenmäki maalilla, ”Dream Team” hyökkää.
Tuulenmäen luistimet ovat palvelleet vuodesta 1964.

Vaikka peliura on jatkunut jo useita vuosikymmeniä, uusia varusteita Tuulenmäki ei ole katsonut tarpeelliseksi hankkia. Toisessa kädessä on vanha pesäpalloräpylä, ja luistimet ovat palvelleet vuodesta 1964.

– Kun muutin 50-luvulla Helsinkiin opiskelemaan, varusteet jäivät Pohjois-Karjalaan. Kokosin ylioppilaskuntien väliseen jääkiekko-otteluun porukan ja menimme Kaisaniemen jääradalle pelaamaan. Silloin piti ostaa uudet luistimet, ja ostin.

 

– Mutta toisessa kädessä on uusi kaukalopallomaalivahdin hanska, hän huomauttaa.

 

Haaste

Tuulenmäki halusi tilaisuuden saatuaan esittää koko valtakunnan laajuisen haasteen. Se kuuluu seuraavalla tavalla:

– Me, Bewe, haastamme minkä tahansa joukkueen Suomesta pelaamaan jääkiekkoa tai kaukalopalloa sellaisella joukkueella, jossa maalivahti on täyttänyt 80 vuotta ja jokainen kenttäpelaaja on yli 65-vuotias. Tämä haaste menköön koko valtakuntaan.

 

Kaukalopallokaukaloita aikanaan parikymmentä vuotta dominoinut Bewe Sport luopui paikastaan kaukalopalloliigassa vuonna 2011. Nopeasti sen jälkeen koko liiga loppui. Nyt seurassa keskitytään veteraaniurheiluun salibandyssa ja kaukalopallossa.

Perjantaiaamupäivän juhlaottelussa ikärajoituksia ei ollut. Seilolan joukkueessa pelasi tämän pojan lisäksi tyttärenpoika ja -tytär. Sekä kentällä että ottelun jälkeisillä kakkukahveilla kaikilla oli hauskaa. Sellaista on liikunnan riemu.

Ilon kautta!

About Post Author

Api Ulander

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Tacklan huipputarjous

Hyvän palautteen vuoksi laitetaan huipputarjous Tacklan Breezer suojahousuista kaukalopalloväelle. Alun perin jääkiekkoon suunnitellut suojahousut soveltuvat myös mainiosti kaukalopalloon hyvän suojaavuuden ja liikkuvuuden vuoksi. Nyt Breezer suojahousut vain 145€ (norm. 194,50€). Housun päälle soveltuvat Breezer housunpäälliset 35€ (norm. 47,10€). Suojahousun päälle käy myös perinteinen jääkiekkohousunpäällinen. Tackla Breezer Breezerit ovat Tacklan uusimmat […]