Seniorit jäille tauon jälkeen

Api Ulander
0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Kaukalopallo: Korona nosti esiin ulkotekojäiden tarpeellisuuden.

HRB Sharks on saanut painostuksen poikasen aikaan Bewe Sportsin maalilla.

Esa Arvekari

Heinolan kaukalopalloseura HRB Sharks ja helsinkiläinen Bewe Sports juhlistivat koronarajoitusten purkua ystävyysottelulla.

Torstaina pelitapahtumaan Vierumäelle kokoontui reilut 60 kaukalopalloa harrastavaa, yli 55-vuotiasta senioria Lahdesta, Helsingistä ja Heinolasta.

– Koko harrastus toimii Kuntoa kaiken ikää -periaatteella. Voi vain kuvitella, mitä harrastajien kunnolle tapahtui, kun harrastus loppui pandemian takia, sanoo Päijät-Hämeen liikunnan ja urheilun yksilövalmentaja Jukka “Jimi” Sinkkonen, itsekin kaukalopalloveteraani.

Monet retkeilivät, kävelivät ja pyöräilivät sulun aikana. Jotkut käpertyivät neljän seinän sisälle.

– Senioriliikunta ei ole pelkkää fysiikkaa ja fyysisen kunnon ylläpitoa. Toiminnan säännöllisyys johtuu kannustavasta porukkavaikutuksesta, jossa sosiaalisten suhteiden ylläpito on tärkein vetovoimatekijä, Sinkkonen sanoo.

HRB SHARKSIN ja Bewen kohtaamisessa “pukukoppipelillä” oli tavallista suurempi rooli.

– Huomasi, että pitkän tauon jälkeen purettavaa ja puhuttavaa riitti. Varsinkin perheettömät pelaajat ovat viettäneet koronasulun takia kohtuuttoman kauan aikaa yksin, ilman tuttua porukkaa, Sinkkonen huomioi.

Paitsi urheiluseura, myös liikuntatilojen ylläpitäjä voi oppia koronasta.

– Jäähallit ja muut sisäliikuntatilat voivat mennä jatkossakin säppiin. Jotta lasten, nuorten ja iäkkäiden vapaamuotoinen harrastusliikunta voisi jatkua, pitää olla hyvä ulkotekojääverkko.

Toinen syy ulkotekojään tarpeeseen esimerkiksi Heinolassa on talvien lumettomuus.

– Ei kansanliikuntaa voi rakentaa sisätilojen varaan, varsinkin kun jääajat ovat kortilla ja maksut nousevat koko ajan, Sinkkonen sanoo.

AIEMMIN HOLLOLAN Kivipallossa pelannut Markku “Vertsi” Vertanen käy nykyisin senioripeleissä Vierumäellä.

– Liityin HRB Sharksiin, kun Kivipallon toiminta loppui. Jokaviikkoinen pelirutiini pyöri hienosti, kunnes korona katkaisi sen.

Vertanen käveli koronarajoitusten aikana metsäpolkuja 100 kilometriä viikossa korvatakseen puuttuvan jääliikunnan.

– Ilvespolku ja Juustopolku Heinolan ja Vuolenkosen välimaastoissa tulivat tutuksi. Torstaisessa matsissa tuntui silti, kuin olisi kesäterässä talven jäljiltä, hän naurahtaa.

Vertanen on tottunut suuriin liikuntamääriin.

– Kaukalopallon ruuhkavuosina, 80- ja 90-lukujen vaihteessa pelasin yhden vuoden aikana 140 ottelua, kun olin mukana neljässä eri liigassa ja lisäksi talkoopeleissä. Senioripeliporukoiden tapaamiset ovat yhtä iso asia, kuin itse pelaaminen. Meillä Päijät-Hämeessä tauko kesti pitkään, kun ei ollut ulkotekojäätä, hän sanoo.

BEWE SPORTSIN manageri Teukka Ulander toi Heinolaan 30-päisen peliporukan.

– Pääkaupunkiseudun pelit eivät menneet täysin poikki koronan takia, sillä saimme käyttää ulkotekojäitä. Nyt keväällä porukalle ei tahdo löytyä jääaikaa halleista. Jäitä on etsitty ympäristökuntien halleista, joten Heinolan tapahtuma tuli kreivin aikaan, Ulander perustelee.

Hän painottaa kaukalopalloa myös tapahtumajärjestäjänä ja työllistäjänä, jolla on iso yhteiskunnallinen merkitys.

– Bewe on liikuttanut parhaillaan yli 5000 nuorta ja satoja ikäharrastajia. Olemme työllistäneet 90-luvun lopulta lähtien yli 500 pitkäaikaistyötöntä, oppisopimuslaista ja maahanmuuttajaa, hän luettelee.

Koronasulun loppuminen takaa tapahtumien järjestämisen.

– Tapahtumat ovat varainhankinnan kulmakivi, joka palauttaa talouden raiteilleen, hän sanoo.

Vierumäki 03.06.2021

Bussi starttasi Oulunkylän Liikuntapuiston parkkikselta klo 12.30. Mukana oli innokkaita pelimiehiä. Vierumäellä meitä odotti maajoukkueen pukukoppi ja loistava jää.

Ensin jäälle luistelivat Heinolan Sharksin 60-vuotiaiden joukkue perään Bewen Veteraanit seuraavassa kokoonpanossa:

Maalissa loistavia otteita pitkin kautta esittänyt Esko Kivi, Teukka Ulander (0+1) Timo Niissalo (1+2), Matti Tyster, Martti Ryynänen, Jyrki Pulkkinen (2+1), Jukka Mielonen, Erkki Perksalo, Harri Forsman (1+1), Jouku Raita (2+2) ja Visa Pohjola (2+0). Pelaajien perässä ottelun tehotilastot.

 Reilut 2 minnuuttia ennen loppu Bewe johti parilla maalilla ja 10 sekuntia ennen loppu naapuri tasoitti ottelun heidän tehokkaimman pelaajan Vertsi Vertasen maalilla. Oikeutta jakoi yli 1100 maratonin juoksija, erotumari Miikka Bäcksröm ja toimitsijan tehtäviä hoiti Tape Ahonen ja kuvauksesta huolehti Api Ulander. Myös Itä-Hämeen ja Etelä-Suomen Sanomien toimittaja oli paikalla tekemässä juttua.

Peli jälkeen oli sauna lämpimänä, kotijoukkue tarjosi virvokkeet. Huolto oli toimittanut syötävät ja kahvit kopin tarjoilupöydälle. Ottelu päättyi tasan 8-8

Toisessa matsissa esiintyivät nuoremmat häviten kylläkin ottelun 8-4. Joukkueessa pelasivat elävä muuri Jari Kuosmanen, taikuri Vesa lahtinen, Eski Gustafsson, Timo Riikonen, Hyvinkään liikkuva poliisi Ilpo Liuska (1+0), Ilkka Raita (1+0), Kimmo Kuitunen, Jari Lindfors (1+1), Jukka Mielonen (1+0)ja Jussi Kokkila (0+1).

Sharksin tehokkain oli Jimi Pendolin 2+3.

About Post Author

Api Ulander

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Miten Bewesport valmistuu kesä treeneihin